تغذیه و سرطان
سرطان به عنوان بیماری سلول های بدن شناخته می شود. سرطان ها گروهی از بیماری ها هستند که در نتیجه رشـد و تقسیم بـــی رویه و غیــــر قابل
کنترل سلول ها ایجاد می شوند. تقسیم بی رویه سلول ها منجر به تکثیر بافت های غیرعادی یا تومورها می شوند.
بسیاری از عوامل محیطی به خصوص سیگار، نورآفتاب، آلودگی آب و هوا، مواد شیمیایی، مصرف زیاد انرژی، ویروس ها، اشعه و رژیم غذایی در بروز سرطان موثرند. در کشورهای توسعه یافته سرطان بعد از بیماری های قلبی –عروقی دومین عامل مرگ و میر به شمار می رود.
با تغییر رژیم غذایی، کنترل وزن، فعالیت بدنی و عدم استفاده از سیگار و دخانیات می توان از بروز و شیوع سرطان پیشگیری نمود.
عوامل غذاییعلت بیش از 30 درصد از موارد ابتلا به سرطان ها هستند. از این رو رژیم غذایی بعد از دخانیات دومین عامل قابل پیشگیری سرطان به شمار می رود.
ارتباط تغذیه و سرطان
چاقی با افزایش خطرانواع سرطان ها همراه است.
بی تحرکیبا افزایش خطر ابتلا به سرطان ها ارتباط دارد. در تعدادی از مطالعات ورزش منظم بیانگر کاهش خطر ایجاد سرطان سینه و روده بوده است.
افزایش مصرف چربی(چربی کل و چربی حیوانی) در افزایش خطر ابتلا به سرطانها موثر شناخته شده است.
عوامل موتاژن مانند افلاتوکسین تولید شده توسط کپک ها (مثل پسته آلوده)و یا نیتروزآمین ایجاد شده در غذاهای حاوی نیتریت و یا نیترات_مثل سوسیس و کالباس) در مرحله آغاز سرطان موثر شناخته شده اند.
افزایش مصرف فیبردر رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان کولون و بعضی دیگر از انواع سرطان ها موثر شناخته شده است.
افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها نیز در کاهش ابتلا به بعضی از انواع سرطان مانند سرطان های حفره دهان، مری، معده، کولون، رکتوم و مثانه موثر شناخته شده است.به همین دلیل افزایش مصرف میوه و سبزی های تازه به خصوص سبزی های برگ سبز، کلم، بروکلی، کاهو و هویج در برنامه غذایی توصیه می شود.
بعضی از ویتامین ها و موادمعدنی به عنوان عوامل موثر در پیشگیری از سرطان شناخته شده اند.ویتامین های به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود در پیشگیری از سرطان موثر شناخه شده اند.
مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآیند شده خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
مصرف نوشیدنی های خیلی داغ با افزایش خطر ابتلا به سرطان مری مرتبط است.
. روش های نادرست طبخ مانند دود دادن، نمک سـود کردن، حرارت دادن شدید مواد غذایی با ایجاد ترکیبات سرطان زا مثل هیدروکربن های پلی سیکلیک و آمین های هتروسیکلیک باعث افزایش شیوع سرطان می شوند. مصرف میوه و سبزی اثر محافظتی نسبت به سموم تشکیل شده دراثر روش های نامناسب طبخ ایجاد می کند.
تهیه کننده : شهزاد محمدیان
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی