تغذیه و سرطان
سرطان به عنوان بیماری سلول های بدن شناخته می شود. سرطان ها گروهی از بیماری ها هستند که در نتیجه رشـد و تقسیم بـــی رویه و غیــــر قابل تغذیه و سرطان کنترل سلول ها ایجاد می شوند. تقسیم بی رویه سلول ها منجر به تکثیر بافت های غیرعادی یا تومورها می شوند. 

   بسیاری از عوامل محیطی به خصوص سیگار، نورآفتاب، آلودگی آب و هوا، مواد شیمیایی، مصرف زیاد انرژی، ویروس ها، اشعه و رژیم غذایی در بروز سرطان موثرند. در کشورهای توسعه یافته سرطان بعد از بیماری های قلبی –عروقی دومین عامل مرگ و میر به شمار می رود.

با تغییر رژیم غذایی، کنترل وزن، فعالیت بدنی و عدم استفاده از سیگار و دخانیات می توان از بروز و شیوع سرطان پیشگیری نمود.

عوامل غذاییعلت بیش از 30 درصد از موارد ابتلا به سرطان ها هستند. از این رو رژیم غذایی بعد از دخانیات دومین عامل قابل پیشگیری سرطان به شمار می رود.

ارتباط تغذیه و سرطان
    چاقی با افزایش خطرانواع سرطان ها همراه است.
    بی تحرکیبا افزایش خطر ابتلا به سرطان ها ارتباط دارد. در تعدادی از مطالعات ورزش منظم بیانگر کاهش خطر ایجاد سرطان سینه و روده بوده است.
    افزایش مصرف چربی(چربی کل و چربی حیوانی) در افزایش خطر ابتلا به سرطانها موثر شناخته شده است.

    عوامل موتاژن مانند افلاتوکسین تولید شده توسط کپک ها (مثل پسته آلوده)و یا نیتروزآمین ایجاد شده در غذاهای حاوی نیتریت و یا نیترات_مثل سوسیس و کالباس) در مرحله آغاز سرطان موثر شناخته شده اند.
تغذیه و سرطان     افزایش مصرف فیبردر رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان کولون و بعضی دیگر از انواع سرطان ها موثر شناخته شده است.

    افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها نیز در کاهش ابتلا به بعضی از انواع سرطان مانند سرطان های حفره دهان، مری، معده، کولون، رکتوم و مثانه موثر شناخته شده است.به همین دلیل افزایش مصرف میوه و سبزی های تازه به خصوص سبزی های برگ سبز، کلم، بروکلی، کاهو و هویج در برنامه غذایی توصیه می شود.
    بعضی از ویتامین ها و موادمعدنی به عنوان عوامل موثر در پیشگیری از سرطان شناخته شده اند.ویتامین های به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود در پیشگیری از سرطان موثر شناخه شده اند.

    مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآیند شده خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
    مصرف نوشیدنی های خیلی داغ با افزایش خطر ابتلا به سرطان مری مرتبط است.
    . روش های نادرست طبخ مانند دود دادن، نمک سـود کردن، حرارت دادن شدید مواد غذایی با ایجاد ترکیبات سرطان زا مثل هیدروکربن های پلی سیکلیک و آمین های هتروسیکلیک باعث افزایش شیوع سرطان می شوند. مصرف میوه و سبزی اثر محافظتی نسبت به سموم تشکیل شده دراثر روش های نامناسب طبخ ایجاد می کند.

تهیه کننده : شهزاد محمدیان

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی

منبع



برخی همکاران

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

انجمن علمی رادیولوژی ایران

انجمن علمی رادیولوژی ایران

انجمن جراحان دهان و فک و صورت

انجمن جراحان دهان و فک و صورت

انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران

انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران

انجمن علمی جراحان گوش، گلو، بینی و سر و گردن ایران

انجمن علمی جراحان گوش، گلو، بینی و سر و گردن ایران

آکادمی جراحی زیبایی آمریکا

آکادمی جراحی زیبایی آمریکا

انجمن پزشکی خواب ایران

انجمن پزشکی خواب ایران

انجمن بین المللی تحقیقات دهان و داندان آمریکا

انجمن بین المللی تحقیقات دهان و دندان آمریکا

انجمن ارتودنتیست های ایران

انجمن ارتودنتیست های ایران

مرکز تحقیقات گوش و حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی

مرکز تحقیقات گوش و حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی

مرکز تحقیقات علوم دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

مرکز تحقیقات علوم دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

پایگاه دندان پزشکی ایرانیان

پایگاه دندان پزشکی ایرانیان

انجمن تحقیقات راینولوژی

انجمن تحقیقات راینولوژی

انجمن دندان پزشکان عمومی ایران

انجمن دندان پزشکان عمومی ایران

انجمن علمی پزشکی لیزری ایران

انجمن علمی پزشکی لیزری ایران

کنگره بین المللی ایمپلنت خلیج فارس

کنگره بین المللی ایمپلنت خلیج فارس

دهمین کنگره بین المللی انجمن ارتودنتیست های ایران

دهمین کنگره بین المللی انجمن ارتودنتیست های ایران

NRITLD

NRITLD